četvrtak, 29. rujna 2011.

Evolucija kuglača !

Kad se prestaneš aktivno baviti nekim sportom i godine te počnu sustizati, vrijeme je nešto poduzeti i učiniti za zdravlje duha i tijela. A dobro dođe i neki razlog zbog kojeg čovjek ne bi morao svaki dan slušati "zvocanje žene" i "deračinu djece" ...
Junaci naše priče počeli su tragati za sportom koji bi zadovoljio sve njihove želje, a opet da ne bude fizički prezahtjevan, te da ne troši previše već i onako istrošene moždane vijuge, a ako je ikako moguće, da se događa u birtiji ili ne predaleko od nje !
Tako se skupila družina njih četiri ili pet i dogovorila da se nađu na pivu i špriceru, da bi podrobno analizirali kakvim bi se sportom počeli baviti.
Prvo su razmotrili sve opcije i idmah napravili listu : nogomet, biljar, šah , pikado, stolni, šnaps i kuglanje.
Pikado je odmah otpao jer postoji opasnost od ozbiljnih ozljeda nakon trećeg piva ili drugog gemišta.
Iako su neki počeli „ozbiljno“ igrati stolni tenis, većina je bila protiv zato što je loptica već nakon dva piva postajala premala a neuhvatljiva nakon nekoliko gemišta i jedva vidljiva prostim okom ! Iz istog razloga , otpao je i stolni nogomet !
Biljar je otpao zbog opasnosti da u žaru igre ne izbije tuča štapovima, a čemu su naši junaci bili skloni ...  ( Neki "tuku" i stolicama ....  ha, ha ..... )
Počeo se igrati šnaps , ali se pokazalo da je bela bila puno ozbiljniji kandidat, pa se održala i do današnjih dana. Međutim kako su svi izbjegavali zagrijavanje trčanjem oko birtije nekoliko krugova prije meča, tadašnji trener je odlučio da zbog mogućih ozljeda kičme vremešnih sportaša zbog dugog sjedenja na klimavim škripavim stolicama, belu uvede tek kao rekreativni dodatak i pripomoć u stvaranju zajedništva i dobre atmosfere za poticaj nekom „važnijem prvom sportu“ ove zanimljive družine. Vrijeme će kasnije pokazati da je ova mudra odluka imala dalekosežne posljedice i često pomogla za liječenje raznih frustracija zbog sportskih i drugih neuspjeha. I unatoč povremenim ekscesnim situacijama tradicija igranja bele je opstala do današnjih dana.
Šah je otpao u startu zbog mračne zadimljene atmosfere birtija u koje su naši junaci priče zalazili, u kojoj se nije moglo razaznati koje su figure crne a koje bijele. Kako se često po ploči prolijevalo pivo i špricer , bilo je odmah jasno da je sav trud uzaludan i da treba odabrati nešto „ozbiljnije“ !
Znači, odluka je pala na kuglanje !
Kuglana nije bilo puno, ali nisu sve imale birtiju. Kada je izbor pao na tri najbliže kuglane s birtijom, izbila je svađa oko toga tko će birati konobaricu kao jedan od najvažnijih kriterija. I dok su se tako prepirali, netko je kao vrsni poznavaoc situacije zaključio da konobarica uopće nema i da su na svim kuglanama sve muški konobari i još k tome malo stariji i uvijek u pripitom stanju !
Ali i dalje je odluka bila teška ! Jednima je bilo važno da je birtija uredna i frško ofarbana, s mirišljavim sanitarnim čvorom , dok su drugi bili izričito protiv takvih suludih ideja ! Tako je ipak prevladao stav, da je jako važno da i kuglana i birtija budu zadimljene, prljave i po mogućnošću „ugodno smrdljive“ , najmanje dvadeset godina neokrečene, kako ženama ni u snu ne bi palo na pamet da svoje drage supruge tamo traže, ili ne daj bože počnu i one tamo zalaziti i početi duže zadržavati a ni slučajno se rekreirati ili baviti sportom. Jedan uvaženi član je rekao da poštene žene dok muževi kuglaju , kod kuće peglaju a ne zalaze na kojekakva "zabita mjesta" ! Pokazati će vrijeme, da će neki od junaka naše priče i mijenjati kuglanu više puta kada žene počnu „skrnaviti“ njihovo "sveto mjesto" !
I tako do današnjih dana , nije se puno stvari promjenilo ! Većina nikada nije naučila kuglati nego i dalje „klampara“ kao i na početku. Ali cilj je i dalje isti kao i s početka priče naših junaka ! Pobjeći od kuće i posla, zaboraviti probleme, maznuti koje pivo ili špricer i omastiti brke dobrim komadićem pečenke !
Ako padne još koja dobra priča o ljubavnim avanturama naših junaka, onda je i dalje sve na svome mjestu ...... Hm, ...
Ovo je stara priča, ali tko zna :"Možda bi trebali dobro obrisati sklisku kuglu i vratiti se baš toj priči , koliko god na prvu izgledalo da to nije više tako ! "   Možda "birtije nisu više tako prljave i zadimljene , ali i dalje u njima "trešte narodnjaci  ! "

Nema komentara:

Objavi komentar