ponedjeljak, 7. studenoga 2011.

Da li je 4.HKL opravdala svoje postojanje ?


U prvom  krugu natjecanja brodski klubovi su ostvarili polovičan uspjeh. Očekivano su INA i Kolonija u samom vrhu , a neočekivano pa čak i razočaravajuće na samom dnu Brod i Zanatlija.

Bez sumnje premali broj klubova učinio je svoje pa je evo već završen prvi od tri kruga natjecanja.
Iako je riječ o kvalitetnim ekipama, puno lokalnih derbija i velikoj izjednačenosti ekipa, ipak se to sve čini premalo za postojanje lige sa samo 7 klubova.
Teško je optuživati Požežane zašto su inzistirali na svojoj posebnoj zoni, ali se zaista čini neopravdanim razbijanje klubova na dvije grupe.  To se nije smjelo dozvoliti, ali eto interesi su očito bili takvi i rekao bi da sa sportom nemaju nikakve veze !
Vjerovatno je da su ovako troškovi manji , ali ako se netko želi natjecati u državnoj ligi, a 4. liga bi to trebala biti , onda se ovakav sustav natjecanja mora ili promijeniti ili ukinuti 4. ligu, a vratiti jake županijske lige. To bi za kuglanje bilo vjerovatno puno bolje.
Još je čudnije da se u ligi nalaze 4 brodska kluba, dva osječka i jedan iz Đurđenovca, a da se liga zove "4.HKL Zona Osijek" ? I htio ili ne, moram se osvrnuti na to da su uzroci tome da je naš Županijski savez već dugo vremena neopravdano podcijenjen u kuglačkom sportu Regije, pa se tako natječemo ili u "Zoni Požega" ili u "Zoni Osijek". Naravno , da ćemo svi ligu odigrati do kraja najbolje što možemo, a nadajmo se i dati predstavnika u viši rang, ali da bi čar natjecanja bio veći sigurno je da trebamo predložiti nekakve promjene !

Promjene ne smiju više nikako ići na način da se iz Požege ili Osijeka "anketiraju klubovi", a onda se "klubovima daje na volju" da se pojedinačno izjašnjavaju.
Ove godine smo pokazali jedinstvo , ali treba napraviti korak više !  Inicijativa mora ići od naših klubova i našeg Saveza.
Naši se klubovi moraju konačno okupiti oko svoga Saveza , pa će tako on i njegove članice imati veći ugled u kuglačkom sportu.
Kvalitetne kuglane, dvije škole kuglanja, sve veći broj klubova i kuglača, .....,  daje nam za pravo da očekujemo u skladu s time i promjene.

Imamo i ljude i resurse da možemo voditi bilo koju ligu, pa i o tome treba voditi računa.
Ako bi se tako postavili, siguran sam i da bi dio sredstava koje klubovi uplaćuju mogao najvećim dijelom ostajati našem savezu, pa bi se i sve aktivnosti lakše provodile.
Jači Savez , znači veće jedinstvo svih, a ponajviše klubova i igrača.  Uvjeren sam da bi tako puno brže došli do neophodnih igračkih, trenerskih i sudačkih kadrova !  A sve nam to nedostaje i mnoge od nas čini nezadovoljnim, barem onaj dio koji se ne zadovoljava polovičnim i kratkoročnim uspjesima.

Naravno za sve to treba malo više hrabrosti i volje, ali prije svega otvorenog razgovora, puno više ambicija od želje za opstankom jednog kluba u najvišem rangu pod bilo koju cijenu.

Ogroman je uspjeh što imamo dvije škole kuglanja, koje još ne ostavruju ni približno rezultete koje očekujemo, osim pojedinačnih izleta do samog vrha.
Za kontinuitet rezultata treba vremena to je jasno, pa čuda ne treba očekivati.

Ali nitko nema pravo zapostavljati klubove, aktivne sportaše, ali i brojne rekreativce koji su uglavnom prepušteni sami sebi ...

Nema komentara:

Objavi komentar